marți, 24 decembrie 2013

Pelincile Domnului sau Julfa



Fie ca spiritul Sfintelor Sarbatori sa pogoare asupra voastra bucurie si bunatate, sanatate si prosperitate alaturi de cei dragi!

Sarbatori Fericite!

 In zona Moldovei, este o veche traditie de a primi pe Pruncul Isus cu turtite subtiri, coapte pe plita sau o tabla, insiropate si umplute cu spuma din seminte de canepa fiarta (cele traditionale) sau cu nuca macinata amestecata cu zahar.

Se servesc in Ajunul Craciunului, se dau de pomana sau se asteapta preotul cu ele.

Cele ce urmeaza sunt cu nuca, asa ca traditia cu seminte de canepa se va pierde, pentru ca intra in categorii interzise:))
Ingrendiente:

200 gr faina, apa calda si un praf de sare sau in cantitatile dorite dupa cat de multe vreti sa faceti.

Mod de preparare:

Se amesteca faina cu sare si se adauga cate putina apa. 
Se framanta pana se obtine un aluat elastic si nelipicios.



Se lasa cca. 30 de minute, apoi se imparte aluatul in bucati de marimea unui ou mic si  se intind foi subtiri 


care se coc pe plita, tabla incinsa sau tigaie larga teflonata.

 
Se intorc pe ambele parti, cu grija sa nu se arda, doar se usuca si se rumenesc foarte putin.



Siropul: 

700 ml apa, floare de tei, 100 gr zahar, esenta de vanilie/rom.

Se face un ceai de tei, se strecoara, se adauga zaharul si se fierbe 10 minute, apoi se adauga esenta..
Insiropam foile, una cate una.

Umplutura: 

nuca macinata si zahar
  
 Se aseaza pe un platou cate o turtita insiropata, se presara cu nuca si zahar, apoi se aseaza urmatoarea turtita. 
Se repeta pana terminam toate turtitele.
Inainte de a acoperi ultima turtita cu nuca, se preseaza putin.

Se taie apoi felii si se servesc.


S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu