luni, 23 decembrie 2013

Cornulete de Craciun



Stam cuminti in cutiuta, asteptand sa vina Mos Craciun :))


Indiferent ce fel de prajituri pregatim pentru Sarbatorile de iarna, cat de sofisticate si fitzoase ar fi ele, daca nu se gasesc si cornuletele copilariei printre ele, parca nu e completa masa.
Mie chiar imi era dor de aceste fragede si ninse cornulete, pe care vi le propun cu drag.

Alte retete de cornulete mai aveti si aici.
Mai erau si altele, dar acum realizez ca le-am papat, dar nu le-am postat :)))
Voi recupera, promit!!! 

Le-am pregatit cu doua feluri de umplutura:
1.      Cu nuca macinata amestecata cu zahar, rom si bezea
2.    Cu nuca de cocos, coaja rasa de portocala si bezea

Sa va povestesc acum despre ingrendientele necesare si modul de lucru.

Ingrendiente aluat:

400 gr untura, 4 linguri pline ochi cu smantana groasa, 3 linguri otet, un praf sare, coaja rasa de portocala, esenta de vanilie, 5 linguri apa calda si faina cat cuprinde.
Dupa cum poate stiti, cornuletele sunt niste dulciuri traditionale la care bunicile nu stateau sa cantareasca ingrendientele ci le puneau din ochi dupa experienta dobandita in timp si dupa gust.

Ingrendiente umpluturi: 

5 albusuri spuma, 4 linguri zahar 

1.      7-8 linguri nuca macinata amestecata cu 2 linguri zahar tos, 3 linguri cacao, esenta de rom.
2.    4 linguri nuca de cocos, coaja rasa de la 2 portocale.

Mod de preparare umpluturi: 

albusurile se mixeaza spuma cu un praf de sare si 4 linguri zahar pana obtinem o bezea tare.



Se imparte bezeaua in doua boluri.
Intr-un bol adaugam amestecul de nuca, cacao, zahar si esenta de rom



 si omogenizam.



In celalalt bol adaugam nuca de cocos cu coaja de portocala


 si omogenizam.




Mod de lucru aluat:

Toate ingrendientele se amesteca 



adaugand cate putin faina, pana obtinem un aluat consistent si elastic care se poate intinde in foaie fara a se rupe.



Se da la rece 30 minute apoi se imparte in bucati din care se intind foi rotunde cu grosimea de 0,5 cm.
Se taie cercul in 8 si pe fiecare raza se pune cu o lingurita, umplutura dorita.


Se ruleaza din exterior, catre interior, se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor.

  Cu nuca:


 Cu cocos:



Se coc la 180 grade C, pana se rumenesc usor.
Se pudreaza cu zahar farin, apoi se servesc.
Se pot prepara si cu o saptamana inainte, deoarece se pastreaza foarte bine si devin si mai fragede.

Daca se fac mai mici (eu m-am cam grabit tura asta, ca mai aveam si altele de mestesugit:))) ), ies mult mai multe.



S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu