marți, 31 decembrie 2013

Cozunak cu dulceata si migdale



La multi ani 2014!

Astazi va invit la un altfel de cozonac, cu o alta umplutura decat cea traditionala, foarte apetisant si grozav de bun la gust.
Se poate prepara pentru sarbatori sau ca desert pentru micul dejun.
Dulceata impreuna cu migdalele dau acestui cozonac o
savoare speciala.


Ingrendiente aluat:

6 oua, 150 gr zahar, 200 ml lapte, 100 gr unt, cca. 1500 gr faina, 25 gr drojdie, coaja de la o lamaie, rom, vanilie dupa gust, 1 ou pentru uns, mac sau susan.

Ingrendiente umplutura:

1 borcan de 800 gr de gem, , 200 gr migdale maruntite, 4 linguri mac, 4 linguri pesmet.




Preparare aluat:

Drojdia se desface in cateva linguri de lapte cald.
Intr-un vas incapator, se mixeaza spuma, ouale cu zaharul. 
Se adauga pe rand, laptele cald, jumatate din untul topit, drojdia, faina cate putin, sare, coaja de lamiae, rom, esenta de vanilie.
Se framanta, adaugand restul de unt si faina, cat sa obtinem un aluat elastic si nelipicios.
Se lasa la crescut la loc cald, pana isi dubleaza volumul.




Preparare umplutura:

Toate ingrendientele se amesteca.

Dupa ce aluatul a crescut se imparte in 4 bucati egale.




Pentru un cozonac ne trebuie doua bucati din care intindem foi dreptunghiulare.

Intindem deasupra umplutura, apoi rulam fiecare foaie.
Taiem ruloul pe lung de la un capat la altul, lasand netaiate capetele pe o distanta de 5 cm.




Atentie: se taie ruloul numai pana la jumatatea grosimii lui, nu ca la cozonacul treccia russa.

Lipim cele doua rulouri la un capat si impletim in asa fel incat taietura sa ramana deasupra.
Sa se vada umplutura deasupra.

Se aseaza in tava tapetata cu hartie si se lasa la crescut 30 minute la loc cald si ferit de curent.




Se incalzeste cuptorul, se ung cozonacii cu ou, se presara mac sau susan deasupra si se coc timp de 45 minute la 180 grade.

Se incearca cu o scobitoare si cand sunt gata, se lasa la racorit in tavi, apoi se scot pe un gratar sa se raceasca complet.




Abia cand s-au racit complet se pot servi.




S-aveti pofta!

2 comentarii: