miercuri, 27 noiembrie 2013

Croissante cu foietaj rapid




Pentru diverse produse ce necesita un aluat tip "foietaj", cum sunt si aceste croissante, eu folosesc aceasta reteta care e foarte simpla si usor de preparat.
Nu stiu daca am mai postat-o, dar o voi rescrie si aici.
Imi place tare mult acest aluat, pentru ca pot prepara imediat ceva ce-mi cere gustul fara sa astept ore sau zile si mai ales nu sunt nevoita sa cumpar foietajul din comert.
Oricine are in casa faina si un pachet de margarina sau unt prin frigider si pofta se rezolva imediat.
Dar sa va povestesc acum ce ne trebuie si cum se face.

Umpluturi:

nuttella, branza, gem, cremvursti, crema pastelera, etc... 

Ingrendiente aluat 1:

250 ml apa, 4 linguri ulei, un praf sare, 1 lta zahar, cca 450 gr faina. 25 gr drojdie proaspata.
La foieteajul clasic nu se foloseste drojdie. 
Eu am facut si cu si fara. Este optional.




Preparare:  

Apa calduta se amesteca cu uleiul, sarea, zaharul si drojdia, apoi se adauga cate putin faina, pana obtinem un aluat elastic.




Ingrendiente aluat 2:

250 gr margarina (grasa) sau 200 gr unt, 7 linguri faina.




Preparare:

Untul sau margarina rece se amesteca si se omogenizeaza. 
Se da la rece pentru cca. 30 minute.

Primul aluat se imparte in doua si din fiecare parte se intinde cate o foaie, peste care se intinde al doilea aluat.
Se ruleaza si fiecare rulou se taie in doua. 
Cele 4 rulouri obtinute se acopera cu o folie alimentara si se dau la frigider.




sau se poate impaturi in acest fel, dar rezultatul e acelasi:

aluatul impartit in doua 


Se intinde cate o foaie rotunda care se cresteaza in 8.
Se acopera cu aluatul 2, apoi se impatureste ca in imagine


se continua cu urmatoarele raze, pana le terminam, apoi dam la rece.




Se scoate de la rece, se intinde o foaie si se taie in triunghiuri.




Pe fiecare triunghi se aseaza umplutura dorita, apoi se ruleaza. 




Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.
Se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit la 200 grade C, pentru 10 minute, apoi la 180 grade C pana devin aurii.
Depinde de fiecare cuptor, dar in general se coc cca. 25-30 min.




S-aveti pofta!

2 comentarii:

  1. Pot sa folosesc lapte in loc apa pentru primul aluat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, se poate, dar in mod normal laptele se adauga in aluaturi care se vor fragede si pufoase, cum ar fi gogosi, cozonaci. Numai bine si spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere