duminică, 5 ianuarie 2014

Roscon para dia de los Reyes Magos



Feliz dia de los Reyes Magos!

Rosconul este un dulce traditional in Spania, Mexico, Franta, Argentina, ce se serveste in ziua de 6 ianuarie (Dia de los Reyes Magos).

In roscon se pun surprize: figurine mici, banuti ce au diverse semnificatii in functie de traditia locala. 
In acest an l-am facut in forma de stea, care la fel de bine seamana cu o coroana ce reprezinta semnificatia rosconului.



Ingrendiente aluat:

25 gr drojdie, 180 gr zahar, 125 gr unt, 200 ml lapte, 1 lingurita zahar, 3 linguri apa de portocal, coaja rasa de la o portocala, 3 oua, cca 800 gr faina




Ingrendiente ornat:

Coaja de portocala confiata, rahat, dropsuri, zahar tos umezit, zahar pudra.

Ingrendiente umplutura:

Frisca batuta sau crema de vanilie ( reteta: aici, aici sau aici )

Mod de lucru aluat:

Drojdia se inmoaie cu o lingura de zahar, 2 linguri faina si 50 ml lapte.
Se omogenizeaza si se lasa sa fermenteze 20 minute, acoperit.

Se adauga apoi restul de zahar, ouale, laptele cald, untul moale, sare, apa de portocal, amestecand cu o lingura.
Se framanta adaugand cate putin faina, pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.




Se formeaza o bila care se acopera cu folie si se lasa la crescut 2 ore.

Dupa crestere se mai framnta un pic, se da forma unei bile, se aseaza pe tava tapetata cu hartie si se aplatizeaza putin. 
Cu ajutorul unui cutit se fac in interior 3 taieturi care sa se intretaie, apoi se scot colturile in afara formandu-se o stea

In mijlocul stelei se pune un cilindru de inox, uns cu putin ulei, pentru ca rosconul sa-si pastreze forma si sa nu se inchida la copt.
Se acopera si se mai lasa la crescut 1 ora.

Se unge cu ou batut, cu grija sa nu se intepe suprafata, apoi se aseaza deasupra coji de portocala confiata, bucati de rahat sau jeleu, dropsuri  si gramajoare de zahar umezite cu cativa stropi de apa.




Se introduce in cuptorul preincalzit la 200 grade C, pentru 10 minute, apoi se scade temperatura la 180 grade C, sus si jos.

Pentru a nu se arde deasupra, se acopera cu o folie de aluminiu.
Durata aproximativa a coacerii este de 20 de minute.

Dupa ce s-a copt si rumenit frumos, se scoate si se lasa complet la racit, apoi se scoate cercul din mijloc.




Se taie in doua pe orizontala si se umple cu frisca, crema de vanilie, trufa sau dupa dorinta.

Se pudreaza cu zahar si se serveste.




S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu