luni, 1 noiembrie 2010

Zacusca de vinete cu ciuperci



"A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva..."
dar sa lasam nostalgia si sa incercam sa punem ceva borcanase cu bunatati in camara. 
Incepem cu zacusca si mai vedem ce urmeaza.


Ingrendiente:
vinete mari 4 kg
ardei gras rosu si verde 5 kg
ceapa 1 1/2 kg
ciuperci 2 kg
pasta de tomate 1 kg
ulei cca.1 l
sare, piper, cimbru, foi de dafin
1 capatana mare de usturoi

Mod de preparare:
Se coc vinetele si ardeii in cuptor sau pe tabla.
Vinetele se curata si se lasa la scurs.
Ardeii se curata de pielita, seminte.
Ceapa se curata, se spala, la fel si ciupercile.
Toate cele de mai sus se toaca marunt.
Intr-un vas incapator se toarna uleiul, se undeste ceapa, ciupercile, vinetele, ardeii.
Se amesteca bine, se adauga pasta de tomate, sare, piper, cimbru dupa gust si 2 frunze de dafin.


Se lasa la fiert si se amesteca mereu sa nu se prinda. 
Aproape de final se adauga usturoiul tocat fin.


Cand zacusca este scazuta, se pune fierbinte in borcanele pregatite dinainte (spalate, sterilizate si uscate bine), se pun intr-un vas cu apa care se da la cuptor pentru sterilizare. 
Se lasa cca. 30 min, se scot, se sterg, se pun capacele sau se leaga cu folie alimentara si se acopera cu o patura. 
Se lasa o zi acoperite apoi se depoziteaza intr-un loc rece.
Pentru a nu prinde aer este indicat sa le asezam cu gura in jos, in acest fel se pastreaza mai bine.
Si prima proba. 
Mniam, mniam 


 Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu