marți, 12 iunie 2012

"Cusma lui Guguta"



Cred ca a trecut deja un an de cand am preparat acest dulce, care s-a ratacit prin arhiva blogului si ar fi cazul sa fie scos la lumina, mai ales ca e si timpul fructelor necesare.
Povestea acestui dulce, ce provine din zona Basarabiei sau Rusiei, spune ca Guguta era un ciobanas foarte bun la suflet, care-i primea pe toti in cusma lui ca sa se incalzeasca, pe timp de iarna.

Cu cat intrau mai multi sub caciula, cu atat cusma se largea.

Draguta povestea si buna,  prajitura.
Mi s-a parut interesanta aceasta prajitura, asa ca am incercat-o si eu si mi-a placut tare mult.
E un pic de munca, dar merita efortul.
Este distractiv si delicios.
Va sfatuiesc sa folositi compozitie de frisca, nu smantana, pentru ca felia sa-si pastreze forma la momentul taierii.
Eu am avut smantana din piata si nu s-a intarit asa cum as fi vrut, asa ca sectiunea de final nu arata asa grozav.

Data viitoare cand o voi face, voi sti, ca vorba veche "tot patitu-i priceput"
In rest a fost OK.


 Ingrendiente pentru foi:

250 gr unt, 200 gr smantana, 2 linguri vodka sau coniac, 1 lingurita praf de copt, 500 gr faina, 1 kg visine.


Ingrendiente crema:

500 gr smantana pentru frisca 100 gr zahar pudra.


Mod de preparare aluat:

Untul, smantana, vodka, faina si praful de copt se amesteca pana se obtine un aluat ferm si elastic. 
Daca mai cere faina mai adaugati.
Se acopera si se da la frigider pentru 1 ora.




Se imparte in 16 bucati egale.




Din fiecare bucata se intinde cate o foaie lunga de cca 30 cm si lata de 10 cm. 
Pe mijlocul foii, in lungime se aseaza un rand de visine fara samburi si scurse de suc.





Se inchide foaia ca in imagine si se repeta cu toate bucatile de aluat pana terminam.
Se aseaza toate tuburile in tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 45 minute, sau pana se rumenesc usor.
Se scot cu grija sa nu se rupa si se lasa la racit.

 


Mod de preparare crema:

Smantana rece se bate spuma, apoi se adauga cate putin zaharul. 
Cand este ferma se da la rece.



Montarea tortului:

Pe o tava se aseaza 6 rulouri, se ung cu frisca si deasupra lor se aseaza 4 rulouri, se ung cu frisca, apoi se pun urmatoarele randuri cate 3, 2, 1.
Intre randuri se unge cu frisca, iar cu restul se acopera toata suprafata tortului.




Se da la frigider pentru cca 8-10 ore.
 
Inainte de servire se pudreaza cu cacao sau ciocolata rasa.





S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu