duminică, 2 ianuarie 2011

Paine "Floarea Soarelui"


Am gasit pe Gourmandine acest frumos model de paine care m-a incantat. 
Mi s-a parut complicat la prima vedere, dar adevarul e ca se face foarte usor. 
A facut prezenta de succes pe masa de Sarbatori si multumesc celor ce au inventat acest model.

Ingrendiente:
Aluat: 
250 ml lapte, 110 ml ulei, 1 lingurita sare, 2 oua, 700 gr faina, 30 gr drojdie.
Pentru uns foile:  
100 gr unt topit
Pentru uns painea: 
1 galbenus, 30 ml lapte, miez de seminte de floarea soarelui.

Eu am folosit masina de paine pentru framantat, din lipsa de timp. Se pun ingrendientele in ordinea de mai sus in cuva, se seteaza la programul de baza si dupa ce a crescut se rastoarna pe planseta si se da forma dorita.

Mod de montare:
Pe fundul unei tavi rotunde detasabile se pune hartie de copt.
Se imparte aluatul in 2 parti egale. 
Prima parte se taie in 5. Se intind pe rand foi cu diametrul putin mai mic decat fundul tavii detasabile.


Fiecare foaie se unge cu unt topit apoi se pune deasupra urmatoarea. 
Ultima foaie se intinde un pic mai mare ca sa le acopere pe celelalte 4 si nu se unge.


Se taie pe mijloc in 8 raze dar nu pana in margine,


apoi se intorc triunghiurile peste margine.


Din a doua bucata de aluat se taie 1/3 si se da deoparte iar restul se imparte in 5 bucati din care la fel ca mai sus se intind foi dar cu diametrul egal cu mijlocul painii ramas gol. 
Se procedeaa ca mai sus ungand fiecare foaie mai putin ultima. 
Se aseaza toate foile in mijlocul razelor precedente


si se taie in 8 raze


in asa fel ca petalele sa acopere golurile dintre primele petale.
Bucata de aluat care am pus-o deoparte se face o bila si se pune in mijlocul florii. 
Se lasa la crescut cca. 30 minute, apoi se unge cu galbenusul amestecat cu laptele si un praf sare, se presara cu miez de seminte de floarea soarelui pe petale si mac in mijloc, eu nu am gasit.


Se da la cuptorul preincalzit la foc mediu sau 200 grade, pentru cca 35 minute.
Se scoate se lasa la racorit si garantat dispare cat ai zice "peste"


S-aveti pofta

5 comentarii:

  1. Frumoasa si de efect aceasta paine. Imi pare rau ca nu am descoperit-o mai devreme, dar niciodata nu e tarziu sa o pun in practica. Felicitari si astept si alte modele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pentru apreciere Anonim. Intr-adevar a avut mare succes si nu trebuie sa astepti o sarbatoare anume sa o pui in practica, doar vointa sa ai si pofta. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vaya madre, que buena pinta tiene esta flor de girasol!? Felicidades Marina y un besito. Te quiero.

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca e cea mai spectaculoasa paine care am vazut-o pana acuma..de fapt nu cred, asa este:)
    ...sa incerci sa faci o paine in forma de frunza, cred ca ar arata super...pupiciiiiiiiii..miau

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc si eu am fost incantata, dar la cuptorul de acasa cred ca iesea si mai frumoasa. Am sa incerc si ideea ta. Pupicei

    RăspundețiȘtergere