miercuri, 26 ianuarie 2011

Paella mixta

Paella este un preparat tipic spaniol, mai precis din zona Valenciei, ce se prepara de pe la sfarsitul secolului XVIII. 
Se considera o mancare umila pe baza de orez, cu adaosuri de peste si fructe de mare sau paella mixta cu amestec de carne si fructe de mare. 
Este o mancare foarte indragita si solicitata de spanioli si nu numai.

Ingrendiente pentru 5 portii:
50 ml aceite de oliva
5 alitas de pollo
250 gr gambas
250 gr almejas
10 mejillones gallegas
1 sepia
5 cigalas
1 taza y media de arroz bomba
1 lata de pimiento
1 cebolla
2 dientes de ajo
2 tomate
1 pizca azafran
sal, pimienta

Mod de preparare:
Toate ingrendientele trebuiesc pregatite dinainte, deoarece se adauga pe rand in tigaie fara mult timp de asteptare.

Se spala si se prajesc aripioarele de pui si se dau deoparte.


Se spala bine almejas si si se tine in apa rece. 
Mejillones se spala si se curata bine cu un cutit, apoi se pun intr-o tigaie cu un strop de apa sa se deschida. 
Tigaia se acopera cu capac. 
In 5 minute s-au deschis. 
Se dau deoparte si se scoate scoate carnea din carapace.


Sepia se spala, se curata si se taie cubulete mici.


Crevetii se spala si se curata,


cigalas se spala si se pune in asteptare,


ardeiul rosu se taie fideluta,


ceapa si usturoiul se toaca marunt, rosiile se oparesc, se curata de pielita si cotor si se toaca marunt. 


Cand toate sunt pregatite se pune tigaia de paella pe foc mic si se incalzeste uleiul, se undeste ceapa, usturoiul,

 se adauga rosiile

sepia 

almejas

gambas/ crevetii

mejillones fara carapace

 orezul


se adauga 3 cani de apa cu cana care am masurat orezul si alitas/aripioarele

ardeiul rosu

azafran/sofran . 
Un pic de sare si piper dupa gust.
Se aseaza cigalas deasupra si se misca tigaia din cand in cand pentru a nu se prinde. 
Nu se amesteca cu lingura.
Se lasa sa fiarba la foc mic pana orezul e fiert si paella e aproape scazuta. 
Daca mai necesita, se mai adauga cate putina apa fierbinte. 
Cand dam deoparte de pe foc trebuie sa fie putin zemoasa deoarece orezul se mai umfla si sa nu ramana prea uscata.

S-aveti pofta!

4 comentarii:

  1. arata super bine...dar vad ca te.ai dat cu mustaciosii..:)))
    nu te-au muscat de manute???

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai pisoi...da gambas al ajillo nu faci???????

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai unii mustaciosi chiar imi plac. Sunt gustosi si e mai vioaie mancarea cu ei. Nu m-au muscat ca le-am dat la cap inainte de ai prepara :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Indata pregatesc si gambas al ajillo. Chiar am o pofticica. In curand pe ecrane.

    RăspundețiȘtergere