vineri, 27 ianuarie 2012

Tocanita de ceapa cu pui




Tocanita de pui este un fel de mancare foarte des intalnit la noi, foarte aromat si usor de preparat.
Pe meleagurile rurale, unde mereu gasesti un puisor scrantit prin curte si ceapa din belsug in gradina, in doi timpi si trei miscari ai pus de o tocanita.
Acompaniata de o mamaliga proaspat rasturnata, hmmm, te lingi pe degete.

Ei, dar la fel de buna e oriunde, daca pui o masura de dragoste.


Ingrendiente:


5-6 pulpe de pui, 5-6 cepe, 1 kg de rosii bine coapte, 2 foi de dafin, ulei, sare, piper


Mod de preparare:


Se prajesc pulpele in ulei, se scot pe o farfurie si se lasa in asteptare.




In aceeasi tigaie se prajeste la foc mediu, ceapa taiata julien.





Cand este bine patrunsa, se adauga rosiile curatate si tocate marunt sau date prin sita. 
Se lasa 5 minute la fiert, se adauga foile de dafin, sare, piper si carnea prajita.
Se fierbe la foc mic pana sosul este destul de consistent. 
Se amesteca din cand in cand sa nu se prinda.
Se serveste fierbinte sau rece dupa dorinta, cu paine sau mamaliga.




S-aveti pofta!

marți, 24 ianuarie 2012

Gutui la cuptor



Acest desert poate fi preparat foarte simplu si rapid in timp ce asezati masa sau preparati mancarea.


Ingrendiente: 


1 gutuie, 3 lingurite de zahar, 2 linguri de vin vechi.
Daca doriti mai multe gutui, inmultiti si zaharul si vinul dupa numarul gutuilor. 
Pentru copii este indicat sa excludeti vinul sau sa inlocuiti cu un sirop, oricum zaharul se caramelizeaza si ar fi deajuns.


Mod de preparare:


Am spalat o gutuie, i-am taiat un capacel, apoi cu o lingurita am scos interiorul dur si samburii.
Am asezat gutuia in tava de aragaz deasupra unei bucati de folie de aluminiu. 
Inauntru gutuii am pus 3 lingurite de zahar si am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 30 minute.




Am adaugat apoi vinul si am mai lasat 15 minute. 
Se scoate din cuptor, se aseaza pe o farfurie sau cupa si se serveste rece. 
Este delicioasa si aromata!!! 
Se poate orna si cu frisca.






S-aveti pofta!

luni, 23 ianuarie 2012

Supa de pui studenteasca





O supa buna, hranitoare si mai ales foarte simplu de preparat.
Se poate prepara oriunde te-ai afla, doar cu cateva ingrendiente.


Ingrendiente:

1 morcov, 1 ceapa, 3 cartofi, cateva bucati de carne de pui, frunze de telina si patrunjel, sare.





Mod de preparare:

Se spala si se curata legumele si carnea.
Intr-o oala cu 2 litri de apa se pune la fiert carnea, se spumeste, apoi se adauga si ceapa.
Dupa jumatate de ora se scoate ceapa si se arunca.
Se adauga in oala, morcovul taiat rondele fine, cartofii taiati sferturi, zarzavatul si se lasa la fiert la foc moderat.
Cand e gata se sareaza dupa gust. 
Se serveste fierbinte cu patrunjel presarat deasupra.





S-aveti pofta!

vineri, 20 ianuarie 2012

Cozonac Treccia Russa cu nuca si cacao





O reteta de cozonac cu origini italiene, care nu implica prea multa munca.
Eu sunt mare fan ciocolata, nuca, cacao, asa ca acesti cozonaci sunt exact pe gustul meu.
Multumirea a fost intregita de faptul ca toti ceilalti au fost la fel de incantati, incat seara nu mai erau decat  amintiri.


Ingrendiente pentru aluat:

25 gr drojdie ( 1 cubulet ), 250 ml lapte, 80 gr unt, 70 gr zahar, un praf sare, 1-2 oua depinzand de marime, 550-600 gr faina, arome dupa gust.


Ingrendiente pentru mplutura: 

7-8 linguri cu nuca macinata, 4 albusuri, 8 linguri cacao, 4-5 linguri zahar, esenta de rom si portocale.


Mod de preparare aluat: 

Se dizolva drojdia in 10 linguri lapte caldut, se amesteca cu 4 linguri faina si se lasa la crescut.
Separat se mixeaza untul cu zahar si sare.
Se adauga in drojdia desfacuta in lapte, apoi incorporam ouale, laptele, aromele si integram cate putin faina pana obtinem un aluat destul de consistent.
Se rastoarna pe planseta de lucru infainata si se framanta in continuare pana rezulta un aluat elastic si nelipicios.
Se lasa la crescut, acoperit,  cca. 1 ora.




Preparare umplutura: 

Se bat albusurile cu un tel, se adauga pe rand zaharul, cacaoa si nucile.
Se amesteca bine si se aromeaza cu esenta de rom si zahar vanilat.


Mod de montare cozonac:

Se imparte aluatul in 2 parti egale.
Din fiecare se intinde cate o foaie dreptunghiulara care se unge pe toata suprafata cu margarina topita,




apoi cu jumatate din umplutura




Se ruleaza pe lungime.




Se taie un capat de 5 cm, care se da deoparte.
Cu un cutit bine ascutit se taie ruloul in doua pe lungime incepand de la o distanta de cca.5 cm de capat.




Capatul nesectionat se introduce pe dedesupt si se scoate la suprafata prin sectiunea ruloului.
Se rasucesc/impletesc, cele doua sectiuni si se inchid lipind capatul taiat pe care l-am rezervat la inceput.
Se aseaza cu grija cozonacii in tavi de cozonac unse cu ulei/unt/margarina si se lasa la crescut acoperiti, cca. 1 ora.





Se ung cu ou batut cu 1 lingura de lapte si se coc in cuptorul preincalzit la 190 grade C, 45-60 minute.




Cand s-au rumenit frumos, se lasa la racorit, apoi se scot din forma.
Se aseaza pe un gratar sa se raceasca complet, se pudreaza cu zahar apoi se taie.




 
Sunt grozav de buni iar umpluturile pot diferi in functie de gust.






Tips:

daca se rumenesc prea repede, se acopera deasupra cu o folie de aluminiu pentru a nu se arde.


S-aveti pofta!

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Fasole mestecata/ batuta / facaluita...




Se poate sa ai pofta de ceva delicatesuri, dar mie mi s-a facut o mare pofta de fasole mestecata/ batuta sau cum s-o mai numi.

Este o mancare gustoasa si care se prepara foarte repede, daca aveti fasolea deja fiarta.
Se poate servi ca aperitiv, garnitura sau ca atare, acompaniata de muraturi. 
Suna oarecum curios pentru unii, dar este un deliciu.


Ingrendiente:

1/2 kg fasole, 1 ceapa mare, 4-5 linguri ulei, sare, piper.


Mod de preparare:


Fasolea se pune la muiat in apa cu o seara inainte de a le prepara. 
A doua zi se pune la fiert in apa rece si cand a dat un clocot se scurg, se limpezesc si se pune din nou la fiert.
Se repeta de 2 ori aceasta operatie, apoi se lasa la fiert la foc mic acoperite, pana cand sunt bine fierte. 
Se pot cumpara in conserva, gata fierte sau se fierb in oala minune.





Se scurg de apa si se paseaza prin masina, robot etc. 
Ceapa se taie marunt si se undeste in ulei pana obtine o culoare aurie.




Se amesteca in fasolele pasate.




Se adauga sare si piper dupa gust si se servesc calde sau reci.





S-aveti pofta!

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Roscon de los Reyes




Primul meu roscon de rey.
Se serveste in ziua Regilor Magi ( Los Reyes Magos ), fiind o sarbatoare foarte importanta in Spania.

E asemanatoare cu Mos Nicolae la noi, dar de mare amploare.



Ingrendiente:

500 gr faina, 100 gr unt, 100 gr zahar, 1 ou, coaja rasa de portocala/lamaie, 25 gr drojdie, 1 pahar lapte.




Mod de preparare:

Faina se cerne intr-un bol si se amesteca cu un praf de sare.
In mijloc se face o adancitura, unde se pune untul moale, zaharul, oul, coaja de portocala si drojdia desfacuta in lapte cald.





Se framanta si se lasa la crescut 1 ora intr-un loc cald si ferit de curenti.
Se formeaza o bila in mijlocul careia se face o gaura.
Se invarte in maini inelul format, pana il largim si ajungem la marimea dorita.
Se aseaza in tava unsa cu unt/margarina sau hartie de copt si se unge cu un galbenus batut cu 1 lingura lapte.
Deasupra se orneaza cu bucatele de rahat si fructe confiate.





Dupa traditie, in interiorul rosconului se introduc surprize cum ar fi: bomboane, bani sau diverse figurine, inveliti in hartie speciala
Se mai lasa la crescut pana colacul isi dubleaza volumul, apoi se coace la 180 grade C, timp de 30 de minute sau dupa cuptor.

Se scoate si se lasa la racit.
Se taie in doua pe orizontala si se unge cu crema de vanilie, dulceata sau dupa dorinta.
Deasupra se pune frisca si se acopera cu cealalta jumatate de roscon.




Se pudreaza sau nu cu zahar farin dupa dorinta si cerinta.




S-aveti pofta!

luni, 2 ianuarie 2012

Crema de dovlecei si sparanghel alb


Cred ca dupa belsugul sarbatorilor, burticile noastre incarcate cu de toate, vor fi incantate de aceasta crema usoara si mai mult decat binevenita.
Se prepara usor, este economica, foarte gustoasa si nu ramane decat sa o incercati.


Ingrendiente:
2 dovlecei, 1 borcan de sparanghel alb, 1 ceapa, 200 gr smantana, sare

Mod de preparare:
Intr-o oala se pun la fiert dovleceii curatati, spalati si taiati cubulete, ceapa curatata si taiata in patru, sparanghelul scurs.
Apa trebuie doar sa acopere legumele.
Se acopera si se lasa la fiert 30 de minute.
Se paseaza totul cu blenderul pana obtinem o pasta fina, apoi punem din nou pe foc mic.
Adaugam sare dupa gust si smantana.
Amestecam sa nu se prinda si mai fierbem 5 minute.
 Se serveste fierbinte cu crutoane de paine.
Este un aliment foarte bun si gustos pentru orice varsta.


S-aveti pofta!