vineri, 20 ianuarie 2012

Cozonac Treccia Russa cu nuca si cacao





O reteta de cozonac cu origini italiene, care nu implica prea multa munca.
Eu sunt mare fan ciocolata, nuca, cacao, asa ca acesti cozonaci sunt exact pe gustul meu.
Multumirea a fost intregita de faptul ca toti ceilalti au fost la fel de incantati, incat seara nu mai erau decat  amintiri.


Ingrendiente pentru aluat:

25 gr drojdie ( 1 cubulet ), 250 ml lapte, 80 gr unt, 70 gr zahar, un praf sare, 1-2 oua depinzand de marime, 550-600 gr faina, arome dupa gust.


Ingrendiente pentru mplutura: 

7-8 linguri cu nuca macinata, 4 albusuri, 8 linguri cacao, 4-5 linguri zahar, esenta de rom si portocale.


Mod de preparare aluat: 

Se dizolva drojdia in 10 linguri lapte caldut, se amesteca cu 4 linguri faina si se lasa la crescut.
Separat se mixeaza untul cu zahar si sare.
Se adauga in drojdia desfacuta in lapte, apoi incorporam ouale, laptele, aromele si integram cate putin faina pana obtinem un aluat destul de consistent.
Se rastoarna pe planseta de lucru infainata si se framanta in continuare pana rezulta un aluat elastic si nelipicios.
Se lasa la crescut, acoperit,  cca. 1 ora.




Preparare umplutura: 

Se bat albusurile cu un tel, se adauga pe rand zaharul, cacaoa si nucile.
Se amesteca bine si se aromeaza cu esenta de rom si zahar vanilat.


Mod de montare cozonac:

Se imparte aluatul in 2 parti egale.
Din fiecare se intinde cate o foaie dreptunghiulara care se unge pe toata suprafata cu margarina topita,




apoi cu jumatate din umplutura




Se ruleaza pe lungime.




Se taie un capat de 5 cm, care se da deoparte.
Cu un cutit bine ascutit se taie ruloul in doua pe lungime incepand de la o distanta de cca.5 cm de capat.




Capatul nesectionat se introduce pe dedesupt si se scoate la suprafata prin sectiunea ruloului.
Se rasucesc/impletesc, cele doua sectiuni si se inchid lipind capatul taiat pe care l-am rezervat la inceput.
Se aseaza cu grija cozonacii in tavi de cozonac unse cu ulei/unt/margarina si se lasa la crescut acoperiti, cca. 1 ora.





Se ung cu ou batut cu 1 lingura de lapte si se coc in cuptorul preincalzit la 190 grade C, 45-60 minute.




Cand s-au rumenit frumos, se lasa la racorit, apoi se scot din forma.
Se aseaza pe un gratar sa se raceasca complet, se pudreaza cu zahar apoi se taie.




 
Sunt grozav de buni iar umpluturile pot diferi in functie de gust.






Tips:

daca se rumenesc prea repede, se acopera deasupra cu o folie de aluminiu pentru a nu se arde.


S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu