vineri, 2 noiembrie 2012

Tarta cu dovleac caramelizat si scortisoara




Cum a fost Halloween-ul, nu m-am dechizat, nu m-am horrorizat, dar am preparat o excelenta tarta cu dovleac, :))

Este un desert foarte placut si aromat, binevenit oricand avem la indemana ingrendientul principal: dovleacul.
Nu prea sunt fan dovleac, dar preparat in aceasta maniera, mi-a placut mult, asa ca va recomand cu placere sa probati aceasta reteta.


Ingrendiente aluat:

150 gr margarina, cca. 300 gr faina, 1 ou, un praf sare, zeama de la 1/2 lamaie.

Ingrendiente umplutura:

1 kg dovleac, 100 gr zahar, 50 gr smantana, 2 oua, 1 lingura praf de scortisoara .

Mod de preparare aluat:

Margarina moale, se amesteca bine cu o parte din faina, se adauga oul, sarea si zeama de lamaie.




Se framanta adaugand faina pana se obtine un aluat nelipicios si elastic.




Se acopera cu o folie si se lasa la frigider pana in momentul prepararii tartei.
Se poate prepara si cu o zi inainte.

Din 3/4 de aluat se intinde o foaie rotunda. 
Se aseaza in tava unsa cu margarina. 




Se inteapa cu furculita pentru a nu se umfla si se da la cuptor pentru 10 minute.




Mod de preparare dovleac:

Dovleacul se curata de coaja, de seminte, se taie cubulete si se pune la fiert in apa cat sa acopere, cu un praf de sare. 
Se incearca cu furculita si cand este fiert se rastoarna intr-o sita si se lasa la scurs.
Se paseaza cu furculita sau blenderul.
Intr-o tigaie se pune zaharul si se caramelizeaza. 
Cand a capatat o culoare aurie, se rastoarna deasupra dovleacul se amesteca si se lasa sa scada.




Ouale se amesteca cu smantana si scortisoara si se amesteca cu crema de dovleac.




Se rastoarna in tava, crema de dovleac, se acopera cu suvite din aluatul pastrat si  se coace la 180 grade C, pentru cca. 20 minute.




Cand s-a rumenit, se scoate, se presara cu zahar farin si se taie dupa ce s-a racit.




S-aveti pofta!

2 comentarii:

  1. Arata foarte bine tarta cu dovleac,si daca tot l.ai facut de Haloween trebuia sa.i desenezi niste dintisori si niste ochi sa para mai infiorator, dar la gustulet sigur e delicios, anul viitor poti sa folosesti niste forme de dovleac daca gasesti...spor la facut prajiturele

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) a fost foarte buna, dupa cum a si disparut. N-am avut timp de dintisori si ochisori, poate la anul ce vine. Pupici

    RăspundețiȘtergere