vineri, 21 septembrie 2012

Galuste cu prune, chirosti, gomboti



Galuste, gomboti, chirosti sau cum se numesc in diferite regiuni, par un picut mai complicate de preparat, dar asta doar pana te apuci de treaba.
Cum tin pofta asta in cui de ani buni, acum fiind pe plaiuri natale, le-am pus in practica, sa-mi treaca "de pohta ce-am pohtit-o".
Fiind si anotimpul prunelor, momentul a fost mai mult decat propice.
Orice ai manca prin lume, parca tot cele de acasa au gustul mai bun.


Ingrendiente aluat:

6-7 cartofi medii, 2 oua, 2 linguri ulei, 1 praf sare, 1 lingurita esenta de rom, 1 lingurita zahar vanilat, razatura de portocale sau lamaie, 3 linguri gris, cca. 400 gr faina.



Umplutura:
500 gr prune mici, spalate si fara samburi.

Separat, 200 gr pesmet, 2 linguri ulei, 3-4 linguri zahar, rom, vanilie si scortisoara praf.

Mod de preparare:

Pesmetul se undeste in uleiul fierbinte, cateva minute.
Se da deoparte, se amesteca cu zaharul, romul, zaharul vanilat si scortisoara dupa gust.
Se lasa la racit intr-un vas in care vom tavali galustele dupa fierbere.



Preparare aluat:

Cartofii fara coaja, se taie jumatati si se fierb in apa cu un praf de sare, pana sunt bine patrunsi.
Se scurg si se paseaza ca pentru pireu.
Se amesteca cu celelalte ingrendiente si se framanta pana obtinem un aluat elastic.
Va ramane un pic lipicios.




Intr-o cratita se pune apa cu putina sare, la fiert.

Se modeleaza din aluat, un sul sau doua din care taiem bucatele in care sa incapa pruna.



Trecem fiecare bucatica prin faina, sa nu se lipeasca de maini, apoi luam cate una si ingropam pruna fara sambure in ea inchizand aluatul bine.
Se umplu toate bucatile cu prunele fara samburi.



Se pun la fiert in apa care fierbe si se lasa cca. 15 minute.




Se scot intr-un vas cu apa rece, se strecoara




si se tavalesc prin pesmetul pregatit anterior.




Se servesc calde sau reci, dupa preferinta.





S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu