duminică, 19 octombrie 2014

Paine spic si alte impletituri



Bine v-am gasit!

Painea noastra cea de toate zilele, proaspata si aromata, care acompaniaza orice mancare.
Si ma refer la painea buna, facuta in casa, cu dragoste si cu gandul la cei dragi.

M-am jucat un pic cu aluatul, pentru ca totdeauna painea in diverse forme, este cu siguranta mult mai imbietoare.

Ingrendiente:

1 1/2 kg faina alba (aprox.), 1 lgta zahar, 25 gr drojdie proaspata, 3 linguri ulei, 600 ml apa.

Mod de preparare:

In vasul in care se va framanta aluatul, se pun 3 linguri faina, zaharul, si 100 ml apa calduta.
Se omogenizeaza, se acopera cu un servet curat si se lasa 15 minute la loc cald.

Dupa ce au aparut bule deasupra, ceea ce inseamna ca procesul de fermentare este in curs, se adauga cate putin apa calduta si faina si se omogenizeaza.
Cand aluatul a inceput sa prinda consistenta, se framanta, adaugand si uleiul.
Framantam pana obtinem un aluat nelipicios si elastic.

Se acopera si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.


Dupa ce a crescut, 


se rastoarna pe masa de lucru infainata si se imparte in 6 bucati egale


     Fiecare bucata se ruleaza si se apasa marginea cu dosul  
                                                    palmei.



Aceasta e metoda pentru baguette.
Se aseaza toate pe o tava, se acopera si se lasa la crescut 15 minute




Dupa acest timp, se da forma painilor:



si



            Se aseaza in tava, se acopera si se mai lasa la crescut 
                                              15 minute.

                    Se coc la 180 grade pana sunt rumene.
       Se scot si se ung cu ou amestecat cu 2 linguri de lapte si 
               un praf  de sare si se presara cu mac sau susan.
                         Se introduc in cuptor pentru 2 minute.
         Se scot, se aseaza pe un gratar la racit, apoi se consuma.



S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu