sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Apfelstrudel cu nuci si sos de vanilie



Bine v-am gasit din nou!

Maine mergem la vot, sa decidem cine ne va conduce tara in urmatorii 4 ani. 

Cum in batalia finala il avem pe Klaus Iohannis, mi-a venit ideea de a pregati pentru acest sfarsit de saptamana un strudel in maniera germana, stropit cu o crema englezeasca, sa simtim din plin gustul senzational al viitorului nostru ca popor:))

Apfelstrudel este un strudel traditional de Austria si sudul Germaniei, dar cu radacini din bucataria turca, bizantina si turca. 
Referire se face la foile foarte subtiri care se folosesc la baklava.
Va spun de la inceput ca e un deliciu.
Strudelul crocant, plin de mere suculente si aromate, stropite cu crema de vanilie, este un desert elegant si fin.

Dar haideti sa va descriu pasii prepararii:

Ingrendiente:
 
Pentru foaie: 250 ml apa, 1 lingurita otet, un praf sare, cca 700 gr faina.
Ulei si faina, pentru intins foaia si uns.
Se pot folosi si foi de placinta subtiri, dar eu prefer facut in casa, chiar daca e mai mult de munca.

Pentru umplutura: 5 mere, 5 linguri gris, 1 lingurita scortisoara, coaja de la o lamaie, 2 linguri esenta de rom, o mana de stafide ( eu nu am pus ), zeama de la o lamaie, 100 gr zahar sau dupa dorinta.

Mod de preparare foaie:

Faina se cerne intr-un vas, apa se amesteca cu otetul si sarea si se toarna peste faina.
Se framanta pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.
Se acopera cu folie alimentara si se da la frigider pentru 1/2 -1 ora.
Se scoate aluatul de la rece, se intinde o foaie potrivita, se unge cu ulei sau unt topit, se taie in 8 raze, fara a taia mijlocul, apoi se suprapun peste mijloc in modul din imagine:


Se inveleste aluatul suprapus in folie si se lasa la frigider o ora.


Pe o fata de masa curata, presarata cu faina, se intinde aluatul, cat mai subtire posibil.
Se unge foaia bine, cu ulei sau unt topit si se pune toata umplutura pe o margine.



Cu ajutorul fetei de masa se ruleaza strudelul pana la capat.



Se taie ruloul in 3 si se aseaza pe tava unsa sau tapetata cu hartie de copt.



Se unge cu galbenus de ou amestecat cu o lingurita de zahar si 2 linguri lapte si se presara nuca macinata amestecata cu putin zahar.



Se coace la 180 grade C, pana se rumeneste.
Se scoate si se lasa complet la racit, 

apoi se serveste stropita cu crema engleza :

Preparare:
 
Galbenusurile se omogenizeaza bine cu zaharul.
Laptele si frisca amestecata se pune la fiert impreuna cu vanilia si se incalzeste pana la punctul de fierbere.
Se da deoparte, se strecoara si se toarna incet, amestecand continuu, peste galbenusuri.
Se aseaza vasul pe BM si se amesteca, pana ajunge la punctul de fierbere.
Se da deoparte si se lasa la racit complet, apoi se foloseste.



S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu