duminică, 31 octombrie 2010

Papilla / Crema de fructe

Un desert plin de vitamine si fara adaosuri de zahar.
E un desert grozav pentru cei mici, dar deopotriva pentru orice varsta.

Ingrendiente:
1 portocala, un kiwi, 4 pere, 2 mere, 1 banana, 200 gr. biscuiti maria (obisnuiti). 

Mod de preparare:
Se cojesc toate fructele, se taie bucati, se pun intr-un vas inalt si se paseaza cu blenderul, se adauga biscuitii bucati si se continua pana obtinem o crema fina. 
Se serveste imediat sau se da la rece intr-un vas cu capac sa nu oxideze.

S-aveti pofta!

sâmbătă, 30 octombrie 2010

Clafoutis ( tarta frantuzeasca cu cirese )


Este o tarta cu cirese specific frantuzeasca. 
In reteta originala se pun ciresele cu samburi.  
Aluatul este de consistenta celui de clatite, dar un pic mai dens, zic eu.
E buna, rau si cred ca e cea mai usoara tarta de facut.

Ingrendiente:

500 gr cirese, 200 gr faina, 3 oua, 120 gr zahar, 1 praf sare, 1 lingurita praf copt, 80 gr unt, 250 ml lapte, zahar vanilat pentru ornat.


Mod de preparare:
Se cerne faina si se amesteca cu praful de copt, sare, zahar. 
Se adauga ouale si se amesteca cu o lingura sau cu telul, untul topit si racit. 
Se adauga incet laptele amestecand continuu sa nu formeze cocoloase.


Se tapeteaza o tava rotunda, cu unt si faina si se aseaza ciresele ( eu am scos samburii )
pe toata suprafata, apoi se toarna deasupra compozitia de tarta.


Se da la cuptor la 180 grade C, pentru 25 min. 
E mai sigur sa o incercati cu scobitoarea, daca e coapta. 
Se scoate si se pudreaza cu zahar.


Si serviti

S-aveti pofta!

vineri, 29 octombrie 2010

Prajitura grilaj


Ingrendiente
1 ceasca margarina,
1 ceasca zahar,
2 oua,
1 paharel coniac,
3 cesti faina,
1 praf copt,
coaja portocala sau lamaie,
1 borcan gem de caise, piersici sau fructe.

Este un aluat fainos care se preteaza la diferite umpluturi: gem, fructe, branza, etc.

Mod de preparare:
Se freaca margarina cu zaharul apoi se adauga celelalte ingrendiente, faina amestecata cu praful de copt . 
Se framanta bine pana se obtine un aluat usor de intins..
Se da deoparte o bucata de aluat cat o portocala si din restul se face o foaie care se aseaza in tava unsa si se pune gemul deasupra.
Din bucata de aluat ramasa se modeleaza benzi subtiri sau se intinde o foaie din care se taie benzi, care se aseaza peste foaia cu gem in diagonala sub forma de grilaj sau se rade  aluatul.
Se coace la foc mediu aprox. 50 minute.


Cand e gata se presara cu zahar pudra vanilat.
Se taie cand e racorita.
S-aveti  pofta!

joi, 28 octombrie 2010

Sfaturi si idei pentru igiena casei

Sa mai facem si curatenie ca tare frumos e cand totul straluceste. 
Problema e ca in multe cazuri nu stii ce produse sa mai folosesti pentru a obtine un rezultat cat mai optim.
Solutia cea mai la indemana si eficace e chiar in dulapul nostru. 
Mai simplu decat este nici ca se poate. 
Totul e sa ai vointa. 
Asa ca la treaba!

Intretinerea obiectelor de sticla, inox, metal

Pentru curatarea gratarului de scurs vase din metal, se face un amestec din suc de lamaie si sare. 
Se unge gratarul cu un penson, se lasa putin sa-si faca treaba apoi se freaca usor. 
Se clateste cu un amestec din suc de lamaie si apa si va rezulta un gratar nou.

Ideal pentru curatarea geamurilor si a obiectelor din sticla este amestecul din apa si amoniac. 
Raman fara pata.

Ferestrele se curata bine cu apa si otet pentru cine nu suporta sau nu vrea sa foloseasca produse chimice.

Pentru a elimina grasimea de pe sticla, se dilueaza o lingurita de amidon in 1/2 l apa fierbinte. 
Se sterge sticla cu acest amestec, se lasa sa se usuce, apoi se sterge cu ziar inmuiat in otet de mere.

Otetul se poate adauga si in masina de spalat vase fara nici o problema, chiar este indicat din cand in cand, pentru a indeparta calcarul.

Paharele, vazele, cestile si alte obiecte de sticla se pun in apa calda cu otet. 
Dupa cateva minute se scot, se clatesc cu apa rece si se pun la scurs. 
Vor fi stralucitoare.

Tacamurile se curata foarte bine daca le punem in apa calda cu otet. 
Se lasa cateva minute, se clatesc, se scurg si apoi se lustruiesc cu un prosop moale.

Pentru a scoate mirosul urat din cuptorul cu microunde si frigider sau congelator se sterg cu bicarbonat de sodiu diluat cu apa.

Oalele si tigaile se curata bine cu bicarbonat de sodiu. 
Le punem la fiert cu apa in care am adaugat 2-3 linguri de bicarbonat sau praf de copt. 
Depinde de marimea vasului.

Pentru a evita prinderea mancarii de tigaie, se pune pe foc tigaia si cand s-a incalzit se pune un pumn de sare si se arde. 
Se spala si se usuca cu prosop de hartie.

Chiuvetele se curata-desfunda cu otet clocotit.

Un detergent ideal pentru igiena bucatariei si baii poate fi obtinut din detergent de spalat vase in care adaugam otet si bicarbonat de sodiu. 
Totul va straluci.

Calcarul depus in masina de spalat rufe, vase, se elimina cu otet. 
Se adauga 1-2 linguri de otet la spalare.

Intretinerea pardoselilor, covoarelor, lemnului, etc

Pentru pardoselile din ceramica si gresie nelustruite se foloseste o combinatie din 2 linguri de soda de rufe la 1 litru apa.

Pentru a da stralucire pardoselilor de gresie, se spala cu detergent specific, apoi cu apa in care am adaugat putin otet sau suavizant pentru rufe.

Linoleumul se curata bine cu detergent de rufe dizovat in apa, apoi se sterge cu carpa uscata.

Jaluzelelor de aluminiu se curata bine cu o solutie din detergent si amoniac. Cu o laveta umezita in acest amestec se freaca usor jaluzelele  apoi se sterg cu o bucata de bumbac.

Pentru eliminarea petelor de pahare sau cesti de pe masa de lemn se foloseste o carpa imbibata într-un amestec de ulei si otet. Lasam sa actioneze cateva ore apoi stergem cu o carpa moale.

Covoarele se pot curata in diferite moduri:
se freaca cu o solutie de apa cu otet pentru improspatarea culorilor;
se freaca cu sare grunjoasa;

Intretinerea obiectelor de imbracaminte si nu numai.

Pentru curatarea gulerului de la camasa, se freaca acesta cu o periuta muiata in sampon, se lasa sa actioneze apoi se spala in masina.

Petele de sange se scot cu apa oxigenata. 
Se pune o picatura pe pata sau se freaca cu o carpa imbibata.

Petele de ulei se elimina astfel: 
se umezeste pata cu apa rece, se freaca cu sapun, se presara zahar deasupra, se lasa sa se usuce la soare, apoi se spala normal.

Petele de ciocolata se scot cu putina apa si amoniac.

Petele de oua se scot cu apa oxigenata diluata in apa la care se adauga detergent.

Petele de vin de pe materialele colorate, se elimina introducand pata in apa rece cu amoniac.

Petele de vin de pe materialele albe, se elimina introducand pata intr-un vas cu lapte care fierbe.

Petele de grasime, ulei se scot daca puneti putin detergent de vase pe pata apoi se spala in masina.

Petele de cafea se scot cu o solutie de otet si alcool in parti egale.

Petele de pix se elimina punand obiectul patat intr-un vas cu lapte fierbinte.

Petele de rugina de pe rufe se  pot scoate cu putina zeama de lamaie incalzita pusa pe pata.

Pentru innalbirea rufelor albe se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie in recipientul masinii de spalat unde se pune detergentul.

Intretinerea obiectelor din portelan, faianta, gresie

Petele de pe toaleta se scot cu otet fierbinte, frecand cu peria.

Mucegaiul se elimina daca se spala cu otet.

marți, 26 octombrie 2010

Piftelute de dovlecei marinate

Si pentru ca am facut prea multe piftelute, am zis sa le schimb putin infatisarea si le-am marinat.

Ingrendiente:

8-10 piftelute de dovlecei,
2-3 catei usturoi taiati feliute subtiri,
1 cutie de pasta de rosii,
un praf cimbru,
1 pahar vin alb,
sare, piper, foi dafin

Mod de preparare:

Intr-o tigaie cu putin ulei, se undeste usturoiul, se adauga pasta de rosii, cimbru, sare, piper dupa gust, 1-2 foi dafin, vinul.



Se fierb 5 minute, se adauga piftelele, se mai da un clocot, se presara putin patrunjel tocat fin si se inchide focul. Se serveste imediat.


S-aveti pofta!

luni, 25 octombrie 2010

Piftelute de dovlecei / albondigas de calabacin


Le recomand ca fiind usor de preparat si usor de digerat.
Foarte bogate in vitamine si foarte gustoase.
Os recomendo por que son tan facil de preparar y muy ligero para digestion.
Muy ricas en vitaminas y muy sabrosas.


Ingrendiente:
1 dovlecel, 2 oua, 100 gr pesmet, sare, piper, ulei pentru prajit
1 calabacin, 2 huevos, 100 gr pan rallado, sal, pimienta, aceite para freir.


Mod de preparare:
Dovlecelul se curata de coaja, se spala, se taie bucati, se scot semintele si
El calabacin se pela, se lava, se corta en trosos, se sacan las semillas y


se marunteste  in robot sau se da prin razatoarea fina.
se machaca en el robot, no mucho.


Intr-un bol se amesteca dovlecelul cu ouale, pesmetul, sare si piper dupa gust.
En un bol se mezcla el calabacin con huevos, el pan rallado, sal y pimienta al gusto.


Din aceasta compozitie se fac piftele care se dau prin pesmet
Con este compozicion se prepara las albondigas y se cubre con pan rallado


si se prajesc in mult ulei bine incins.
se frie en mucho aceite bien caliente.


Cand sunt facute, se scot pe servetel absorbant. 
Se servesc ca atare sau ca si garnitura la fripturi, peste, cartofi, etc.
Cuando ya estan echas, se sacan encima de un papel absorbante.
Se sirve como aperitivos, o como guarnicion al lado de carne, pescado, patatas fritas, etc.



S-aveti pofta!
Buen provecho!

duminică, 24 octombrie 2010

Panna Cotta


 Panna cotta este un desert supersavuros, ce se prepara rapid si e pe placul tuturor. Parere unanima:))

 Dar sa vedem cum preparam aceasta cremosenie.

Ingrendiente:
425 ml frisca lichida,
75 ml lapte,
6 foi gelatina,
100 gr zahar ( 10 pastile indulcitor )
1 plic zahar vanilat

Mod de preparare:

Gelatina se pune in apa rece.
In acest timp, intr-un vas de care nu se prinde, incalzim frisca, laptele si zaharul pana ajunge la punctul de fierbere. 
In acest moment, dam vasul deoparte si adaugam gelatina bine scursa si amestecam pana se omogenizeaza compozitia. 
Turnam in forme sau cesti si dam la frigider sa se intareasca.

Mod de servire:

Inainte de a rasturna Panna Cotta pe farfurie, se pun formele intr-o tava cu apa calda pentru 5 minute, se sterg si se rastoarna dupa care se orneaza cu topping de ciocolata


 si se savureaza


A rezistat mai multe ore doar pentru ca am facut-o inainte de culcare.

S-aveti pofta!

Orez cu pisto si sparanghel

O mancare gustoasa si usor de preparat.
 Ingrendiente:
1 manunchi de sparanghel verde, o conserva de pisto, o ceasca orez, masline fara samburi, ulei, sare, piper dupa gust.

Mod de preparare:
Intr-o cratita cu apa fierbinte se pun coditele de sparanghel la fiert.

Cand au fiert se arunca coditele si in zeama respectiva se pune orezul la fiert cu putina sare si o lingura ulei. Cand orezul este fiert se scurge si se lasa deoparte.
Intr-o tigaie mai adanca se incalzeste ulei si se undeste sparanghelul tocat marunt,

se adauga pisto,

apoi orezul,

se acopera cu apa, se adauga maslinele

si se lasa la fiert la foc mic timp de cca. 10 minute, amestecand sa nu se prinda..

Se sareaza si se pipereaza dupa gust si se serveste simplu sau ca garnitura.
S-aveti pofta!

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Orez cu lapte si ciocolata

Un desert foarte usor de realizat si  cu un gust magnific ce ne readuce pe taramul copilariei.
Eu am inlocuit zaharul cu indulcitor.

Ingrendiente:
1 pahar cu orez, 5 pahare lapte, 1 plic zahar vanilat, 1 praf scortisoara, zahar sau indulcitor dupa gust.

Mod de preparare:
Se pune laptele la fiert. 
Cand da in punctul de fierbere se adauga orezul, sarea, zaharul vanilat, scortisoara si zaharul sau indulcitorul. Se amesteca continuu sa nu se prinda pana compozitia e cremoasa. 
Se toarna in cesti sau pahare conice si se da la rece. 
Eu am pus 3 linguri orez, deasupra 1 lingura fulgi de ciocolata, iar orez si deasupra fulgi. 
Se poate consuma imediat, e delicios. 
Cand se consuma rece, se intoarce ceasca pe o farfurie si se serveste. 
Se poate folosi deasupra un sirop de ciocolata, fructe.

S-aveti pofta!

vineri, 22 octombrie 2010

Migas de bacalao con arroz (firimituri de cod cu orez)


Se poate confunda cu paella, dar modul de preparare difera. 
O mancare gustoasa, sanatoasa si fara mare dificultate.

 Ingrendiente:
25 ml ulei, 4 catei usturoi, 1 ceapa, 1 ardei kapia verde, 1 rosie, 500 gr filete de cod, 150 gr orez, 4 ardei rosii copti, supa de peste, sare, piper, cateva fire de sofran.

Mod de preparare:
Intr-o tigaie larga pentru paella, se incalzeste uleiul, se undeste usturoiul taiat feliute subtiri, ceapa,


ardeiul verde, rosia, ardeii copti, toate taiate marunt.


Se adauga orezul, sofranul, sare, piper,


apoi 1/2 l supa de peste.


Se amesteca continuu sa nu se prinda orezul.


Intre timp, in alta tigaie cu putin ulei se undeste pestele taiat bucati, dar nu se prajeste. 
Cand e gata, sosul din tigaie se adauga peste orez.


Se da deoparte sa se raceasca, apoi se desfac bucatile de peste cu mana si se adauga peste orez. 
Se amesteca si daca mai este necesar se mai adauga supa de peste si se mai lasa 5-10 minute. 

Cand e gata si putin suculenta se da deoparte si se serveste
S-aveti pofta!

joi, 21 octombrie 2010

Supa de cartofi cu merluciu


O mancare usoara, gustoasa si rapid de preparat.

Ingrendiente
1 ceapa, 4-5 cartofi, filete de merluciu, 4 dinti de usturoi, sare, piper, cimbru. 


Mod de preparare
Intr-o tigaie cu ulei se undeste usturoiul tocat marunt, ceapa,


se adauga cartofii cuburi


Se adauga apa cat sa cuprinda si se lasa la foc mediu pana cartofii sunt aproape fierti.


Apoi se adauga bucatile de peste si se mai lasa 10-15 minute la fiert.

 S-aveti pofta!