duminică, 27 aprilie 2014

Cozonac cu nuca si jeleuri



Bine v-am regasit!

De-a lungul timpului, am incercat multe retete de cozonac si nu pot sa spun, cum vad in multe titluri culinare, ca "acesta e cel mai bun". 
Asta este doar pentru a atrage publicul.
Fiecare preparat si fiecare persoana, are gustul sau propriu, asa ca tentatia de a experimenta e foarte mare si mereu este ceva de descoperit.

Va propun sa incercati si reteta acestui cozonac, care este foarte aromat, pufos si gustos!

Ingrendiente aluat:

3 oua, 150 gr zahar, 200 ml lapte, un praf sare, 3 linguri pline cu iaurt, 100 gr unt, cca. 1500 gr faina, 25 gr drojdie, coaja de la o lamaie, rom, vanilie dupa gust, 1 ou pentru uns, mac sau susan.




Ingrendiente umplutura:

3 albusuri, 1 cana nuci macinate, 100 gr zahar, 4 linguri cacao, esenta de rom, coaja rasa de portocala.
 
Preparare aluat:

Drojdia se desface in cateva linguri de lapte cald.




Se adauga iaurtul si se omogenizeaza




Intr-un vas incapator, se mixeaza spuma, untul cu zaharul. 



Se amesteca cu maiaua, apoi se adauga laptele cald, ouale, putina faina, sare, coaja de lamaie/portocala, rom, esenta de vanilie.




Se framanta, adaugand restul de faina, cat sa obtinem un aluat elastic si nelipicios.

Se lasa la crescut la loc cald, pana isi dubleaza volumul.




Preparare umplutura:

 Albusul se bate spuma cu zaharul.
Se amesteca cu nuca, esenta, cacao si coaja de portocala si se omogenizeaza.



Dupa ce aluatul a crescut se imparte in 4 sau 6 bucati egale.

Pentru un cozonac ne trebuie doua bucati din care intindem foi dreptunghiulare.
Pe fiecare foaie se intinde umplutura si deasupra se aseaza jeleuri taiate felii.
 Se ruleaza strans foile umplute, apoi se impletesc cate doua.





Se aseaza in tava tapetata cu hartie si se lasa la crescut 30 minute la loc cald si ferit de curent.



Se incalzeste cuptorul, se ung cozonacii cu ou, se presara mac sau susan deasupra si se coc timp de 45 - 60 minute la 180 grade C.

Se incearca cu o scobitoare si cand sunt gata, se lasa la racorit in tavi, apoi se scot pe un gratar sa se raceasca complet.

Se servesc doar cand sunt reci.



S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu