joi, 22 noiembrie 2012

Anghinare cu sos romanesc/Alcachofa en salsa rumana






Anghinarea este o leguma foarte benefica asupra organismului.
Consumul acestei legume, scade colesterolul, ajuta la digestie, detoxifica organismul, reduce riscul bolilor de inima si multe alte beneficii.

Se poate consuma in diverse moduri.
O reteta delicioasa este si cea de astazi:

Alcachofa es una verdura muy beneficiosa para el cuerpo.  
El consumo de alcachofa, reduce el colesterol, ayuda a la digestión, desintoxica el cuerpo, reduce el riesgo de enfermedades del corazón y muchos otros beneficios.

Se puede consumir de diversas maneras.

Una deliciosa receta es esta de hoy:



Ingrendiente: 
7-8 buc. anghinare

7-8 buc alcachofa

Mod de preparare: 

Anghinarea se curata de frunzele de deasupra, de cotor, scurtand varfurile frunzelor cam de 2 cm, se spala si se fierbe in apa cu sare 30 minute.
Se scurge si se lasa in asteptare.


Se quita las ojas de enzima, cortando despues 2 cm mas o menos de la piesa de alcachofa. Las ojas y el troso con los picos se tira y la base se limpia bien y se cuece en agua poco salada 30 minutos.

Sosul romanesc 
Salsa rumana

Ingrendiente: 

1 lingura unt/margarina, 1 lingura faina, 1 ceapa, 1 pahar supa de carne, 1 pahar pasta de tomate, 1 lingurita sare, 1 pahar vin alb.


1 cucharada mantequilla/margarina, 1 cucharada harina, 1 cebolla, 1 vaso caldo de carne, 1 vaso tomate frito, 1 cucharadita sal, 1 vaso vino blanco.


Mod de preparare: 
Intr-o tigaie se topeste untul, se adauga faina, sare, ceapa tocata marunt.
Cand s-au undit se adauga supa, se omogenizeaza.
Cand s-a legat se adauga pasta de tomate si vinul.
Se fierbe un pic, se adauga anghinarea si se lasa la fiert la foc mic 15 minute, agitand tigaia sa nu se prinda.
Se serveste fierbinte ca atare sau alaturi de friptura sau ce doriti.


En una sarten derrite la mantequilla, añade la harina, sal, cebolla bien picadita.
Se verte enzima el caldo revolviendo constantemente hasta que espese.
Añade la pasta de tomate frito y el vino y hierve un poquito.
Enzima se coloca las alcachofas dejandola 15 minuto a fuego minimo. 
Cuidado de no pegarse. 
Se sirve imediatamente como tal o acompañado de fritura, albondigas o patatas fritas.





S-aveti pofta!

Buen provecho!

luni, 12 noiembrie 2012

Beignets



Intalnesti de-a lungul si de-a latul pamantului sau internetului tot felul de retete, unele noi, altele vechi de cand lumea. Denumirea lor difera, nu numai de la tara la tara, ci si de la o regiune la alta.
Asa si cu aceste "beignets", care nu sunt altceva, decat gogosile noastre pe care le stim de mici copii si care se pot taia in orice forma dorim.

 Sunt aromate, pufoase si excelente pentru o gustare sau mic dejun alaturi de o cafea, lapte sau ceai. 



Ingrendiente: 

1/2 ceasca lapte, 1/4 ceasca apa, 1 lingura zahar, 1 ou, 1 lingura drojdie uscata sau 25 gr proaspata, 1/2 lingurita sare, 550 gr faina, esenta rom, vanilie, razatura de portocale/lamaie, ulei pentru prajit si zahar pudra pentru decor. 

Mod de preparare: 

Drojdia se desface in apa calduta. 
Se adauga laptele caldut, zaharul, oul, faina, sarea, esentele si se framanta pana obtinem un aluat elastic si nelipicios. 

Se acopera vasul cu o folie de plastic si se lasa la crescut 1 ora.
Se intinde o foaie de cca 0,5 cm. 
Cu un pahar mai larg la gura sau cu alta forma se taie cercuri pe toata suprafata foii. 
Cu alta forma mai mica sau un pahar mic se taie in interior alt cerc. 

Gogosile se aseaza pe o alta suprafata si se lasa la crescut cel putin 30 minute pana isi dubleaza volumul.




Se prajesc pe ambele parti, intr-o tigaie cu mult ulei fierbinte. 
Se fac foarte repede, deci atentie sa nu se arda.




Cand sunt aurii la culoare se scot pe hartie absorbanta.




Se pudreaza cu zahar farin sau se servesc cu dulceata sau nutella.
Aici avem si in forma de minciunele.






S-aveti pofta!

vineri, 2 noiembrie 2012

Tarta cu dovleac caramelizat si scortisoara




Cum a fost Halloween-ul, nu m-am dechizat, nu m-am horrorizat, dar am preparat o excelenta tarta cu dovleac, :))

Este un desert foarte placut si aromat, binevenit oricand avem la indemana ingrendientul principal: dovleacul.
Nu prea sunt fan dovleac, dar preparat in aceasta maniera, mi-a placut mult, asa ca va recomand cu placere sa probati aceasta reteta.


Ingrendiente aluat:

150 gr margarina, cca. 300 gr faina, 1 ou, un praf sare, zeama de la 1/2 lamaie.

Ingrendiente umplutura:

1 kg dovleac, 100 gr zahar, 50 gr smantana, 2 oua, 1 lingura praf de scortisoara .

Mod de preparare aluat:

Margarina moale, se amesteca bine cu o parte din faina, se adauga oul, sarea si zeama de lamaie.




Se framanta adaugand faina pana se obtine un aluat nelipicios si elastic.




Se acopera cu o folie si se lasa la frigider pana in momentul prepararii tartei.
Se poate prepara si cu o zi inainte.

Din 3/4 de aluat se intinde o foaie rotunda. 
Se aseaza in tava unsa cu margarina. 




Se inteapa cu furculita pentru a nu se umfla si se da la cuptor pentru 10 minute.




Mod de preparare dovleac:

Dovleacul se curata de coaja, de seminte, se taie cubulete si se pune la fiert in apa cat sa acopere, cu un praf de sare. 
Se incearca cu furculita si cand este fiert se rastoarna intr-o sita si se lasa la scurs.
Se paseaza cu furculita sau blenderul.
Intr-o tigaie se pune zaharul si se caramelizeaza. 
Cand a capatat o culoare aurie, se rastoarna deasupra dovleacul se amesteca si se lasa sa scada.




Ouale se amesteca cu smantana si scortisoara si se amesteca cu crema de dovleac.




Se rastoarna in tava, crema de dovleac, se acopera cu suvite din aluatul pastrat si  se coace la 180 grade C, pentru cca. 20 minute.




Cand s-a rumenit, se scoate, se presara cu zahar farin si se taie dupa ce s-a racit.




S-aveti pofta!