sâmbătă, 29 septembrie 2012

Prajitura cu gem si aluat faramitat



Astazi va invit la o prajitura ce cu siguranta ca multora le va aduce aminte de copilarie.
In acele vremuri si eu eram foarte incantata la vederea acestei prajituri si abia asteptam ocazia de a o servi. 
Se prepara cu magiun de prune si nuci si ma bucuram de gustul ei la sarbatori, taiata patratele si cocotata pe platouri, de unde disparea ca prin farmec.

Cum a trecut mult timp de cand n-am mai preparat-o, acum am adus si unele modificari la umplutura, de care am fost foarte multumita.
Este pe placul celor ce prefera dulciuri crocante si aromate. 

Ingrendiente:

3 galbenusuri, 1 ou intreg, 200 gr zahar pudra sau tos, 250 gr margarina, 1 praf copt, coaja de lamaie/portocala si bucatele de coaja de portocala, esenta de rom, cca. 700 gr faina, 400 gr gem de afine,  zahar pudra vanilat pentru ornat.




Mod de preparare:

Oul si galbenusul se mixeaza impreuna cu zaharul, se adauga pe rand, margarina moale, coaja de portocala, praful de copt si faina cate putin.


Se framanta pana se obtine un aluat ferm.
Se imparte aluatul in doua parti, din care o parte se inveleste in folie si se da la frigider.




Cealalta parte se intinde cu palmele in tava neunsa.
Albusurile spuma se mixeaza cu 3 linguri zahar, se adauga gemul si coaja de portocala taiata marunt.



Se rastoarna crema peste foaie,



se niveleaza pe toata suprafata  foii, apoi se faramiteaza sau se rade aluatul deasupra.



Se coace la 180 grade C, 20 minute.
Se lasa la racit, se pudreaza cu zahar farin, se taie patrate si se serveste.



S-aveti pofta!

vineri, 21 septembrie 2012

Galuste cu prune, chirosti, gomboti



Galuste, gomboti, chirosti sau cum se numesc in diferite regiuni, par un picut mai complicate de preparat, dar asta doar pana te apuci de treaba.
Cum tin pofta asta in cui de ani buni, acum fiind pe plaiuri natale, le-am pus in practica, sa-mi treaca "de pohta ce-am pohtit-o".
Fiind si anotimpul prunelor, momentul a fost mai mult decat propice.
Orice ai manca prin lume, parca tot cele de acasa au gustul mai bun.


Ingrendiente aluat:

6-7 cartofi medii, 2 oua, 2 linguri ulei, 1 praf sare, 1 lingurita esenta de rom, 1 lingurita zahar vanilat, razatura de portocale sau lamaie, 3 linguri gris, cca. 400 gr faina.



Umplutura:
500 gr prune mici, spalate si fara samburi.

Separat, 200 gr pesmet, 2 linguri ulei, 3-4 linguri zahar, rom, vanilie si scortisoara praf.

Mod de preparare:

Pesmetul se undeste in uleiul fierbinte, cateva minute.
Se da deoparte, se amesteca cu zaharul, romul, zaharul vanilat si scortisoara dupa gust.
Se lasa la racit intr-un vas in care vom tavali galustele dupa fierbere.



Preparare aluat:

Cartofii fara coaja, se taie jumatati si se fierb in apa cu un praf de sare, pana sunt bine patrunsi.
Se scurg si se paseaza ca pentru pireu.
Se amesteca cu celelalte ingrendiente si se framanta pana obtinem un aluat elastic.
Va ramane un pic lipicios.




Intr-o cratita se pune apa cu putina sare, la fiert.

Se modeleaza din aluat, un sul sau doua din care taiem bucatele in care sa incapa pruna.



Trecem fiecare bucatica prin faina, sa nu se lipeasca de maini, apoi luam cate una si ingropam pruna fara sambure in ea inchizand aluatul bine.
Se umplu toate bucatile cu prunele fara samburi.



Se pun la fiert in apa care fierbe si se lasa cca. 15 minute.




Se scot intr-un vas cu apa rece, se strecoara




si se tavalesc prin pesmetul pregatit anterior.




Se servesc calde sau reci, dupa preferinta.





S-aveti pofta!

duminică, 9 septembrie 2012

Peste festiv "a la Mariana"




Din dorinta de a prepara din peste ceva mai special,  mi-a venit aceasta idee de a inbraca fileurile de peste in haina festiva.
M-am jucat putin cu imaginatia si cred ca a fost  o idee minunata, care se preteaza grozav de bine pe o masa de sarbatoare.

Sunt incantata de rezultat si de gustul acestuia.
Nu este deloc complicat de preparat si prezentarea este de succes.


Ingrendiente aluat:

300 gr faina, 150 gr margarina, 1 ou, 2 linguri otet, sare.


Ingrendiente umplutura:

800 gr fileuri de merluciu, 1 lingurita oregano, piper, sare, 1 lingura mustar, 1/2 pahar de vin alb, 3 linguri ulei de masline.


Mod de preparare aluat:

Faina se amesteca cu margarina moale, se adauga oul, sarea si otetul. 
Se framanta pana obtinem un aluat elastic si compact.
Se da la frigider pana in momentul utilizarii.




Mod preparare umplutura:

Condimentele plus vinul si uleiul se amesteca pana obtinem un sos omogen.
Fileurile de peste se spala, se usuca si se trec prin sosul de mai sus. 
Se aseaza intr-un vas, se acopera si se da la frigider cateva ore sau de pe o zi  pe alta.

Montaj:

Aluatul se imparte in doua.
O parte se intinde si se aseaza in forma de peste, in tava de aragaz.



Se inteapa cu furculita si se da la cuptor pentru 10 minute la 180 grade.


Se scoate, se aseaza pestele deasupra,



Cealalta jumatate de aluat se imparte in doua.
O parte se intinde intr-o foaie cu care se acopera pestele. 
Se inchid bine marginile, sa nu curga umplutura.



Se intinde aluatul ramas, se taie cu gura unui pahar sau alta forma, asa cum se vede in imagine. 
Cercurile se taie in 4 si astfel obtinem solzii, care se aseaza deasupra.



Trebuie sa aveti rabdare, dar rezultatul merita efortul.
Dupa ce am terminat de dat forma pestelui, se unge cu galbenus amestecat cu o lingura de lapte.




Se da la cuptor la 180 grade pentru 1 ora.
Cand e gata, se lasa la racorit, apoi se taie.




Se serveste cu lamaie.



S-aveti pofta!

duminică, 2 septembrie 2012

Prajitura cu mere si merengue


 Bine v-am gasit! 
Va invit astazi la o prajitura grozav de buna, fina si cu o textura foarte cremoasa.
Am preparat-o in deplasare si imi cer scuze pentru calitatea pozelor.


Ingrendiente umplutura:

2 kg de mere, 100 gr zahar, zahar vanilat

Ingrendiente blat:

6 galbenusuri, 250 gr zahar, 200 ml ulei, 125 ml apa fierbinte, 1 pliculet drojdie uscata, 1 pliculet praf de copt, coaja rasa si zeama de la o lamaie, 350 gr faina.

Ingrendiente merengue:

6 albusuri, 100 gr zahar

Cantitatile de zahar se pot modifica dupa gust. 
Daca va place mai dulce decat obisnuit, puteti sa mai adaugati in proportie de 50 % la fiecare faza.

Mod de preparare:

Umplutura:

Merele se curata de coaja si samburi.
Se dau pe razatoarea cu gauri mari si se calesc impreuna cu zaharul si vanilia, pana scade tot sucul.


Blatul:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc.


Se adauga pe rand mixand mereu: 
uleiul, apa fierbinte, drojdia, praful de copt stins in zeama de lamaie, coaja de lamaie rasa, un praf sare si faina cate putin.
Trebuie sa obtinem o compozitie ca de chec/pandispan, deci cantitatea fainii depinde de cerinta compozitiei.
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C.

Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.
Pe toata suprafata compozitiei se imprastie merele calite si racite.


Se coace timp de cca 40 de minute.

Merengue:

Intr-un vas pe bain marie, se mixeaza albusurile spuma, se adauga zaharul si vanilia. 
Se mixeaza pana bezeaua este ferma.

Cand blatul este aproape gata, se scoate tava si se acopera prajitura cu merengue. 


Cu lama unui cutit, se niveleaza si folosind o furculita, se trag linii sau alte forme ce dorim.


Se da din nou la cuptor pentru cca 10 minute.
Cand se obtine o culoare usor aurie, se scoate si se lasa la racit.
Se taie cand se serveste.


S-aveti pofta!